5 mest stillede spørgsmål om smykker og smykke reparationer

Vi har kontaktet Julie Abelstedt som er guldsmed, CEO og designer for hendes eget brand Abelstedt. Vi har hørt Julie, om hun kan besvare de oftest spurgte spørgsmål, som hun får om smykker. Læs spørgsmålene og hendes svar herunder.

Hvad er en rhodiumbelægning?

Rhodium er det der kommer på overfladen af dit smykke, for at få dit smykke til at se lyst og skinnende ud. Eftersom at hvidguld fra naturens side ikke er hvidt men gult, rhodinere man overfladen med det, efter man har poleret smykket.

Eftersom at rhodineringen kun er en belægning, vil det med tiden blive slidt af, man kan derfor på nogle hvidguldsringe, begynde at se guldet inde bag. Man kan selvfølgelig altid gå til sin nærmeste guldsmed for at få smykket rhodineret og poleret på ny.

Hvad er forskellen på guld og hvidguld?

Forskellen er selvfølgelig ikke kun farven. Guld er fra naturens side gult, man tilsætter derfor nogle legeringer i gult guld, for at få det til at blive hvidt og lyst. De legeringer man som oftest bruger er kobber, platin, sølv og nikkel. Alt efter hvilken karat man vælger, svinger det hvor meget legering der er i. Jo lavere karat guld man vælger, jo større procentdel af legering er der i den ring.

Kan man ændre størrelsen på sin ring?

Det kommer helt an på hvilken ring, du har fået fat i. Har din ring mange sten ned af siden, skal du huske på, at det altid er risky at lave sin ring mindre eller større. Når guldsmedene skal lave en ring mindre eller større, klipper de oftest din ring op på undersiden, og skære enten et stykke af eller sætter et nyt stykke ind, alt efter om den skal laves større eller mindre.

Når man gør det, kan det forsage at fatningerne som holder hver sten, kan blive rykket ud af sin traditionelle form. Dette kan forsage at diamanten ikke sidder lige så godt fast, som inden du fik ringen lavet.

Man kan få guldsmedene til at tjekke hver en sten og hver en fatning, efter de har lavet ringen – men det kan blive dyrt. Men er det en dyr eller betydningsfuld ring du har, bør du naturligvis gøre dette. Prisen for at få ændret størrelsen er omkring 400 – 1600 kr, alt efter hvad der skal laves og hvem der laver det.

Få sit smykke poleret VS renset – Hvad er forskellen?

At få sit smykke poleret er oftest ikke noget, man kan gøre selv. De fleste der går ind til sin guldsmed for at få sit smykke poleret, kan oftest ikke kende det, når de får det tilbage. Har din ring en masse ridser og virker mat og kedelig at se på, kan det virkelig gøre en stor forskel at få den poleret. Man bruger en poleringsmaskine for at man forsigtigt kan slibe alle de små skræmmer og ridser væk der måtte være i smykket. At rense sin ring kan nemt gøres derhjemme i ens eget hjem, det vil dog aldrig blive helt lige så godt, som hvis man går til sin juveler og får det gjort der, da de ofte har nogle meget stærke rensemaskiner (ultralydsrensere).