Miniguide til vinskabet

En vigtig del i restauranten eller caféen er vinen, og derfor er korrekt opbevaring af vinen også en af de ting man skal have fokus på. Der er selvfølgelig stor forskel på hvilket vinkøleskab der er nødvendig, alt efter om det skal bruges til husets vin, som serverings vinskab eller til langtids opbevaring af dyrere vine.

Når man investerer i et vinkøleskab, er det en god ide først at vurdere om det skal bruges til drikkevin (1-12 mdr.), til gemmevin (12 mdr. – frem) eller en kombination. Herefter er det nemmere at finde den løsning der passer bedst til ens behov.

Der er forskellige ting som også kan være vigtige at tage med i sin overvejelser.

Vibrationsfri

Dette er rigtig vigtigt, hvis vinskabet skal bruges til gemmevin! Her må du ikke gå på kompromis, da det i værste fald kan betyde at vinen tager skade, hvis den bliver udsat for alt for mange vibrationer fra kompressoren. Det kan være vanskeligt at vurdere om vinskabet er vibrationsfri ud fra de oplysninger som producenterne giver, da det indikerer om der er tale om et ”rigtigt” vinskab eller et mere ordinært displaykøleskab til vin. Derfor er den bedste måde at vurdere det på ofte prisen. De fleste billige vinskabe er ikke vibrationsfri da det er meget dyrt at producere.

UV beskyttelse i glasset

UV beskyttelse er efterhånden standard i mange vinskabe sammen med en toning af glasset. Dette beskytter vinen fra direkte sollys og er især vigtigt til gemmevin.

Temperatur regulering min/max

Dette er en vigtig faktor alt efter hvilke typer vine, du skal bruge vinskabet til, og hvilke slags vin du skal opbevare. Hvidvin og rosé serveres/opbevares for eksempel koldere end en tung rødvin.

Lav Db

De fleste vinskabe ligger på ca. 40 Db hvilket er forholdsvis lavt for et køleskab til HORECA brug, men der er ikke nogen der er helt lydløse. Selvom kompressoren er en del mindre end i et industrikøleskab, så skal den stadig arbejde en gang i mellem, og det vil altså knurre lidt. De bedste modeller fås helt ned til 32 Db.

Alarm ved drift problemer eller åben dør

En rigtig vigtig ting, specielt til gemmevin er en drift og døralarm. Hvis uheldet er ude og vinskabet er uden strøm eller døren står åben, så er det rigtig godt med en alarm, så vinen ikke tager skade af forkert temperatur gennem længere tid.

Temperatur zoner

De billigste vinskabe har kun én temperatur zone hvilket betyder at der er samme temperatur i hele skabet. Denne løsning er ofte kun god hvis man har store mængder af samme type vin der skal eller må ligge til den samme temperatur. Hvis du ønsker at opbevare både hvid og rødvin i samme skab, kan der være en stor fordel at have en zone opdeling til hver type. Til restaurantbrug kan man også vælge at bruge et vinskab med én zone til at opbevare vinen ved den korrekte serverings temperatur. De bedste vinskabe fås med to og tre zoner så der er mulighed får at opbevare både drikkevin og gemme vin.

Hylder

Standardhylder i et vinskab er ofte lavet af alu/stål med en plastik coating. Det er den billigste løsning men selvom træhylder kan være en lidt dyrere løsning, så er det også meget flottere og de ruster ikke.

Gode råd

Vi anbefaler at vinskabet kun bruges til vin da temperaturen ofte er for høj til fødevarer og lignede. Herudover skal man være opmærksom på, at der kan sive lugt ind i vinen gennem korken på ældre vine. Hyppig rengøring af filtre er med til at forlænge levetiden af dit vinkøleskab. Vær god ved det, så har du det i mange år fremad.