Nike Air Jordan – Unik eller klassiker?

Vores samfund stiller højere og højere krav til, at mennesker skal være unikke. Selvom det selvfølgelig er en naturlighed, at vi alle er forskellige og derfor på sin måde er unikke, er dette ikke længere tilstrækkeligt. Vores samfund sætter forventninger op om, at vores ambition for livet skal være højere, vi skal være bedre, vi skal adskille os fra de andre. Det er ikke længere moderne at følge med strømmen. Fordi vi skal skabe billedet af os selv fra bunden, er der en forventning om, at vi skal være unikke i alt, hvad vi gør. Dette skaber en bevægelse, som ikke alene har givet os mange mange plusser i LGBT+, det har også sat forventningerne til vores tøjstil, vores karriere og vores familieliv urealistisk højt. Men lige netop denne bevægelse, gør det muligt for designere at få absolut frie tøjler, fordi jo mere flippet noget er, des flere købere er der formentlig. For et unikt design i limited edition skriger jo ”Unik”. Der bliver altså som aldrig før, designet og videreudviklet på sko, tøj og accessories. Ikke alene er det enkelte designere, som udvikler og realiserer vilde ideer. Selv de mest klassiske brands, udgiver nu forskellige udgaver, som adskiller sig fra alt, som de tidligere har lavet. 

 

Klassiske brands udvider med specielle designs

En af de gamle klassikere på sneakersmarkedet er Nike. De væltede markedet, da de udgav de første sneakers til basketballscenen tilbage i tiden. Siden har de gang på gang cementeret deres brands status, med sneakers der blev revet af hylderne i uendeligt mange eksemplarer. Sidenhen har de også fået øje på det snævre eksklusive marked, og har langsomt begyndt at designe sneakers, som kræver en mere unik stil for at ville købe. Et af eksemplerne på dette er Nike Air Jordan 7. Dette er videreudviklingen af den klassiske Nike Air Jordan. Den klassiske Jordan var som de fleste af Nikes sneakers eftertragtet og hurtigt udsolgt. Herefter har de lavet den mere specielle udgave Nike Air Jordan 7, som er langt mere en nichesko end den gamle Jordan. Dette har Nike formentlig gjort for at imødekomme den del af markedet, som er klart mindre, men som også er en stor del af brandets følgeskare. Det er nemlig i høj grad de såkaldte sneakerheads, der skaber hypen omkring de enkelte brands. 

 

Nike Air Jordan – unik eller klassisker

Det er en forholdsvis ny bølge, at de store brands laver forskellige limited edition udgivelser, som Nike Air Jordan 7. Alligevel er det den klassiske Nike Air Jordan, som sikrer Nike sit gode ry. Et brand kan nemlig ikke vokse sig så stort som Nike har, hvis det alene bygger på limited edition udgivelser. Grunden til at Nike Air Jodan 7 kan sælges, er fordi Nike har haft produceret så mange andre eftertragtede sneakers før den.