Sådan holder du et spændende foredrag

Sådan holder du et spændende foredrag

 

De fleste har været til flere foredrag. Her har de fleste også oplevet hvor stor forskel der er, på hvor spændende et foredrag er – det sjove er at det faktisk sjældent er indholdet der gør forskellen, men derimod foredragsholderen.
Måden du holder foredrag på, afhænger virkelig meget af hvordan du er som person og på en scene. Der vidt forskellige måder at holde det på, samt vidt forskellige metoder til at gøre det spændende.

Nogle personer har det helt naturligt i sig, ift. at alt de fortæller lyder spændende. Det kunne tale om hvordan man dividere 2 tal og alligevel gøre det interessant for hele publikum.

Mange af os andre, er dog ikke født med det her! Derfor må vi arbejde aktivt mod det, med nogle helt konkret metoder og redskabet, for at fange publikum optimalt. Det er nemlig alfa omega, at publikum synes næsten hele foredraget er spændende – i hvert fald hvis vi ønsker at se dem igen (eller få dem til at anbefale os videre).

Som så meget andet, er det meget individuelt hvad der er vigtigst at arbejde med.
Snakker du for lavt? Skifter du toneleje en gang i mellem? Er dit kropssprog livligt?
Det er disse type spørgsmål, som du skal stille dig selv.
Man kan næsten sige, at du skal evaluere hele din performance, som om du sad hos publikum og kun havde til opgave at give kritik.

Meget af det er heldigvis “common sense”.
Det vigtigste er bl.a. følgende:
Toneleje: Hvis du sørger for at variere tonelejet, så det stemmer overens med de spændende situationer i fortællingen, så lever publikum sig også mere ind i det.
Prøv evt. at optag dig selv, for at finde ud af hvad der kan forbedres.

Kropssprog: Nonverbal kommunikation er ligeså vigtig, som den verbale kommunikation. Derfor skal du være livlig med kroppen, i en grad hvor det passer til dine spændende fortællinger.
Hvis du står og læner dig lidt tilbage, vil det have en negativ effekt på din fortælling.
Derimod kan det virkelig give noget godt, hvis du bruger armene, går lidt rundt osv.
Så holder man sig også lidt frisk.
Der er desuden ikke nogen skam i, at stoppe op for at tage en tår vand – det viser bare at du er menneskelig og kan bringe tempoet lidt ned, før en ny god pointe skal frem.

Jeg håber du fik værdi ud af dette indlæg og er klar til at implementere nogle nye ting, før du skal på scenen. Men vigtigst af alt, sørg for at nyd tiden til foredrag!