Energikrisen rammer igen

I en tid med stigende inflation og energipriser, er befolkningen blevet meget mere opmærksomme på deres daglige forbrug. De har opdaget, hvor energien og strømmen forsvinder hen, og mange forsøger at mindske deres forbrug hver eneste dag. Nogle har et forspring, fordi de allerede inden krisen ramte, har tænkt i energibesparelser, mens andre oplever, at hammeren falder, og kontoen går i minus. For den sidste gruppe er det særligt vanskeligt, fordi de ikke har midlerne til at ændre, fjerne eller opgradere de strømsugere, som de har rundt i hjemmet.

 

Vinduer og isolering

I længere tid har der været snak om, hvordan man slukker for varmen, og trækker i en ekstra sweater, i håbet om at holde energiregningen nede. Mange håber på en vinter, som ikke bliver alt for kold, men i stedet blæsende, så vindmøllerne kan holde priserne nede. Men for nogle er der faktorer, som de ikke kan ændre på. Og det spænder ben, fordi den smule varme, som er i hjemmet fiser ud. Isolering og vinduer spiller nemlig en kæmpe rolle for, om det giver mening at tænde bare en smule for varmen, eller om man ender med at fyre for fuglene. For med dårligt isolerede vinduer holdes varmen nemlig ikke i huset eller lejligheden. Nogle oplever det meget tydeligt, når de ruller gardinerne fra deres vinduer om morgenen. Her kan der ved dårligt isolerede vinduer nemlig mærkes et markant temperaturskifte. Ofte vil man kunne se, om ens vinduer er dårligt isolerede, hvis der i vinterhalvåret er kondens på vinduet om morgenen eller i løbet af dagen. Kondens opstår, når varme og kulde mødes på en flade. De to forskellige temperaturer skaber så fugten, som vi kender som kondens. Kondens vil ikke opstå ved godt isolerede vinduer. Derfor kan man ofte kende dårligt isolerede vinduer på netop mængden af kondens.

 

De mennesker, som sidder i hjem med dårligt isolerede vinduer, er særligt pressede under energikrisen. For priserne er høje, og når de prøver at spare på strømmen, vil de mærke det langt hårdere end mennesker i de hjem, hvor der er god isolering. Mennesker i dårligt isolerede hjem, må altså vælge, om de vil prøve at holde varmen bare en smule, eller om de sparer helt og mærker kulden snige sig ind gennem de gamle vinduer. For det er nemlig oftest gamle vinduer, der er dårligt isolerede. I dag laves de fleste, nemlig med nok lag til, at de uden problemer kan holde på varmen. Men den forestående vinter bliver uden tvivl hård for dem, som sidder i hjem med dårlig isolering. For dem kan det formentlig bedre svare sig at investere i ekstra uldstrømper, fremfor at tænde for radiatoren.