Hvordan finder du bæredygtig makeup?

Plastik som klimasynder

Det er ingen hemmelighed at plast er en stor synder når det kommer til miljøforurening. Plastik kan nemlig være op til 400 år om at blive nedbrudt og bliver i processen til mikroplast, som ender i vores vandmiljøer og have. Som ophobet mikroplast kan det sågar snige sig ind i vores drikkevand og fødevarer. Når man taler om dette emne inden for bæredygtighed, så fokuseres der ofte på fødevareindustrien, men skønhedsindustrien er ikke helt uskyldig.

Skønhedsindustrien og plastik

Det er ikke gået alles næse forbi at skønhedsindustrien også har en finger med i spillet, når det drejer sig om plastforurening. Senest kom skønhedsgiganten Dove på banen og lovede, som et af deres 2055 mål, årligt at reducere deres plastikforbrug. De ønsker at bidrage til skabelsen af en cirkulær plastøkonomi hvor plastemballage kan genbruges og genanvendes. Andre skønhedsfirmaer er også bevidste om at beholdere til diverse produkter, for eksempel mascara, læbestift og lignende, bliver smidt ud uden at være blevet fuldstændig tømt.  

Skånsom makeup

Hvis makeup er en del af din daglige rutine og du samtidig går op i miljøet, så er der retningslinjer du kan følge, hvis du vil trække i en grønnere retning.

Skal du for eksempel have en ny mascara, så hav for øje at det er en økologisk allergivenlig makeup uden kemi. Uden kemi betyder i denne sammenhæng at produktet ikke indeholder miljøskadelige kemikalier; altså det der gør at makeup ofte må sorteres under farligt affald. Her er det en god idé at blive bekendt med de forskellige certificeringer, der findes på det grønne marked. Fælles for de fleste økologiske certificeringer er at de ikke må indeholde parfume- eller farvestoffer, parabener, silikone eller syntetiske farver. Derudover tager man også hensyn til hvordan varerne er produceret og sigter efter at gøre det så miljøvenligt som muligt.

Man kan se hvilke kosmetikfirmaer, der for eksempel går op i at skabe mere miljøvenlige emballager og ved at støtte dem, sender man budskabet om at det er den rette vej at gå. Der er signalværdi i at anskaffe sig produkter, der kommer i genanvendt eller bionedbrydelig emballage.

 

Forbrug med omtanke

Hvis man sigter efter at have så naturlig makeup som mulig, så kan man også forsøge at lave sin egen. Der findes bæredygtige blogs på nettet, som glædeligt deler ud af deres viden og erfaringer. Det er selvfølgelig ikke alle, der har det overskud, så formår man at give sin købte makeup lang levetid, viser det også miljømæssig omtanke. En god bæredygtig vane er at købe det nødvendige og dermed gøre sit for at stoppe overforbruget. Har man virkelig brug for den nye mascara eller kan man bruge sin gamle lidt endnu?

Synger ens gamle mascara unægteligt på sidste vers, så gælder det om at tjekke de førnævnte økologiske certificeringer og få det fulde udbytte af det nye produkt. Samtidig gør du noget godt for din hud, fordi økologisk makeup generelt er meget mere allergivenlig og skånsom for din hud end konventionel makeup. Kast dig ud i det og se hvad det grønne marked har at byde på!