Få flagstang i haven og medvirk til idyllen

Vi har alle set postkort fra sommerhusområder i Danmark og Sverige. Gamle, hyggelige huse, skyfri himmel og et flag der vajer blidt øverst i flagstangen. Det er det, de fleste af os forbinder med gammel, dansk (eller svensk) sommer, varme dage, is på stranden og hygge i aftensolen.

Du kan måske også huske i din barndoms kvarter, hvis nogen havde fødselsdag, så hejste alle på vejen flagene. Eller dengang til jul, da alle begyndte at få den strålende idé at hejse lyskæder op i flagstangen. Det er der i dag mange, der gør.

Graver man bare en hvid pæl ned?

Men nu kan du også bidrage til hyggen og få flagstang i haven. Spørgsmålet er så bare hvordan. Er det bare at male en pæl hvid, grave et nogenlunde stort hul, og så op med flaget? Nej, selvfølgelig ikke. Du risikerer bare at fladmase naboens lille skotskterrier i et forfærdeligt uheld på en blæsende onsdag.

Den sikre løsning er at få professionelle til det. Der er hele firmaer der udelukkende lever af at levere flagstænger til lykkelige husejere landet over. Mange har endda en pakkeløsning hvor du får stang, flag, vimpel og montering til én pris. Det kan nærmest ikke blive nemmere.

Hvem har den længste flagstang?

Så er det bare tid til at du skal beslutte – hvor lang skal flagstangen være. Dette kan et professionelt firma naturligvis også hjælpe dig med at beslutte. Men det er altid en god idé at skæve lidt til naboerne inden du bestemmer dig.

Har ham den irriterende, larmende nabo en flagstang på 8 m? Jamen så skal du da bare have en på 9! Er du derimod gode venner med hele vejen, og har de alle flagstænger på 7 meter, så er det naturligvis bare det, vi bliver enige om. Få flagstang i haven, der passer ind i nabolaget, så det hele ser godt ud sammen.

Højden på dit hus har også noget at skulle have sagt. Bor du i en etplans villa, virker det lidt i overkanten med 10 meter flagstang i baghaven. Er det derimod et slot, du ønsker at flage ude foran, så lad for guds skyld være med at nøjes med 3 meter. Få flagstang i haven, der passer til dit hus.

Pas på Dannebrog

Inden du anskaffer dig en flagstang skal du være opmærksom på alle traditionerne vedrørende vores flag. Det er noget med 17 års ulykke og at kaste en sort kat over skulderen på et tidspunkt. I hvert fald må du endelig ikke flage efter solnedgang – eller efter kl. 20, hvis nu solen går helt vildt sent ned – for så flager du for fanden. Altså for djævelen, ikke ”så flager du, for fanden!”. Og i et gammelt kristent land som vores, er det ikke noget du vil begive dig ud i. Få flagstang i haven, og sørg for at sætte dig ind i traditionerne først.

Ligeledes skal du være opmærksom på, at Dannebrog aldrig må røre jorden. Det må det ikke, fordi de skal behandles med værdighed, og vi ved jo alle, at sådan en nyslået græsplæne er det mest uværdige der findes.