LRP – Erstatning for piskesmæld

Flere danskere oplever at få piskesmæld, som ofte er en konsekvens af sammenstød i trafikken. Piskesmæld er en overstrækning eller forstuvning af ledbånd og muskler i nakken, som i nogle tilfælde kan have langvarige konsekvenser. Som følge af skaden, kan man søge erstatning.

Flere får piskesmæld

Sundhedsstyrelsen sammenlignede i juli 2000 tidligere data med nyere statistikker for indrapporterede tilfælde af piskesmæld på baggrund af påkørsler i trafikken. De viser en stigning i antallet af tilfælde, og selvom flere kommer sig forholdsvis hurtigt efter ulykken, må nogle dog kæmpe med symptomer og mén længe efter skaden skete.

Det fremgår dog også af Sundhedsstyrelsens rapport, at det ikke er så ligetil at opgøre, hvor mange der egentlig oplever at få piskesmæld på baggrund af påkørsler i trafikken. Det er kun sager med ulykker, der politianmeldes, eller som kan føre til erstatning, som er registreret i det benyttede data. I andre lande modtager flere personer, der har pådraget sig piskesmæld, erstatning. Ligeledes kan man søge erstatning for piskesmæld i Danmark.

Erstatning for piskesmæld

At søge erstatning kan være en uoverskuelig proces. Men når man formentlig er berettiget til det, er det værd at forholde sig til, hvordan man kan komme i gang og igennem systemet.

En hurtig google-søgning på ”erstatning for piskesmæld” gør ikke umiddelbart fremgangsmåden mere overskueligt. Det vælter frem med forskellige annoncer og hjemmesider, der alle skal være en håndsrækning til, hvem der kan hjælpe, og hvordan man kan føres gennem processen for i sidste ende at modtage sin erstatning for piskesmæld.

Hvis man har fået kroniske følger, er der stor mulighed for at få tilkendt pension og erstatning. Godtgørelsen for piskesmæld kan variere fra beløb mellem nul og flere millioner kr. Det afgørende, for hvor meget man kan modtage, er méngraden. Som udgangspunkt er man berettiget til erstatning, hvis méngraden er på fem procent eller derover. Vejen til erstatning går oftest gennem advokatvirksomhedere, der specialiserer sig i erstatningssager, hvorunder erstatning for piskesmæld kan være en af dem.

Udover erstatning, som også dækker over godtgørelse for svie og smerte, kan man også modtage kompensation for tabt arbejdsfortjeneste. Har behandlinger været nødvendige, bliver udgifterne for dette og transporten hertil også dækket.

Med det øgede antal borgere, der rammes af piskesmæld, er det aktuelt at øge kendskabet til erstatningskravet. Da godtgørelse og erstatning for piskesmæld fastlægges ud fra méngraden, og altså dermed de kroniske følger man lever med, bør man ikke være i tvivl om, hvorvidt man er berettiget til erstatning. Spørgsmålet er i stedet, hvor meget man er berettiget til at modtage. Med de følger piskesmældet har, kan den enkelte borger søge assistance til erstatningssøgning gennem forskellige advokatvirksomheder.