Familien først

Et alkoholmisbrug kan ramme hele familien!

  • Hvornår har man et alkoholmisbrug?
  • Hvordan slipper man fri af et misbrug af alkohol?
  • Hvordan påvirker det ens familie?
  • Hvordan kan familien få hjælp?

Dette er meget almindelige spørgsmål at stille hvis man har et alkoholproblem eller lever sammen med en der har. Det faktisk ikke altid så nemt at se om en man kender, lever med eller om man selv har et alkoholmisbrug. Rigtig mange forbinder et alkoholmisbrug med ham eller hende på bænken, den hjemløse eller andre i samme kategori, det er dog langt fra sandheden.

Det rammer helt almindelige mennesker

Langt de fleste personer med et alkoholmisbrug er nemlig ”helt almindelige” mennesker. De har arbejde, familie og kan på mange måder fungere helt normalt set udefra. Bag facaden og i familien er det naturligvis ikke altid så normalt og almindeligt. Rigtig mange mener ikke selv at man kan have et misbrug hvis man har et arbejde, betaler sine regninger og hjælper til i familien. Men sandheden er, at det kan man sagtens og faktisk viser de seneste tal fra sundhedsstyrelsen at tæt på 900.000 danskere drikker mere and hvad der er anbefalet og tæt på 600.000 danskere har et skadeligt forbrug af alkohol. Faktisk handler det ikke så meget om hvor meget alkohol man drikker eller hvornår man drikker det, nej det handler mere om hvilke og hvor mange konsekvenser ens drikkeri har eller medfører. Størstedelen af de danskere der har behov for professionel hjælp til et alkoholmisbrug er ”helt almindelige mennesker” med familie, arbejde og andet.

Der skal professionel hjælp til

Hvis man ønsker et liv hvor man er fri af misbrug og et liv med høj livskvalitet er der behov for professionel hjælp. Et alkoholmisbrug går ikke over af sig selv og husk det går ud over hele familien.

”Det er ikke et spørgsmål om man skal have hjælp eller ej, nej det er et spørgsmål om hvilken hjælp man skal have”

Stort set ingen formår at komme ud af et misbrug med alkohol på egen hånd og langt de fleste har brug for professionel hjælp. Med professionel hjælp vil man som ofte også opleve at komme hurtigere ud af sit misbrug og samtidig få et liv fyldt med valgmuligheder og derigennem en højere livskvalitet.

Der findes mange forskellige muligheder for at få hjælp til et alkoholmisbrug og du kan læse meget mere om det her hos os amisbrugsbehandling.dk/alkoholmisbrug/

Det gælder om at få hjælp til hele familien og gerne i form af samtaler og terapi. Selv om man helt ubevidst ofte vil tænke at det ikke skadet familien så meget, så har det altid gjort meget mere skade end man lige tror. Mange børn og unge som vokser op i familier med misbrug, har negative følgevirkninger med sig resten af livet og mange ender selv med at misbruge. Derfor er professionel hjælp vigtig og ikke kun til den der misbruger.

Det kan ramme os alle og der er ikke noget galt i at have et alkoholmisbrug. Men der er noget galt i ikke at gøre noget ved det!

 

Anders Nebelong, Misbrugskonsulent