Hvor hurtigt bør man egentlig få lavet en knækket tand?

Det kan være fristende at udskyde et tandlægebesøg til efter weekenden, eller måske til den første, når der er penge på kontoen igen. Men i nogle tilfælde kan det faktisk være fatalt for dine tænder, hvis du venter for længe. Læs med her.

Reager hurtigt når uheldet er ude

Der kan være mange grunde til, at man ikke lige får reageret hurtig nok, når man får en tandskade. Der findes dem, der hellere lider af tandpine eller lever med en knækket tand af frygt for at skulle møde tandlægen. Andre frygter ikke tandlægen, men snarere den regning, der følger efter behandlingen. Uanset om du har fået en stor eller lille tandskade, for eksempel i form af en knækket tand, så et det afgørende, at du tager kontakt til tandlægen. Tandlægeskræk eller ej. En hurtig reaktion kan nemlig redde dine tænder. Samtidig kan smerterne ved en knækket tand være så stærke, at du bliver nødt til i sidste ende at opsøge en professionel.

Hvorfor knækker tænder?

De fleste skader med knækkede tænder opstår på grund af faldulykker. For eksempel et fald fra cyklen i forbindelse med et færdselsuheld. Knækkede tænder kan dog også opstå på anden vis. Eksempelvis hvis du har større huller i tænderne eller på grund af træthedsudbrud forårsaget af for eksempel tænderskæren. Hvad enten grunden er, bør du hurtigst muligt søge professionel hjælp. Vær hurtig på aftrækkeren og gem den knækkede tandflig eller den hele tand i munden eller i rent vand, og tag hurtigst muligt til tandlægen. Herefter er det op til vedkommende at finde ud af, hvad der kan gøres. Tøv ikke med at ringe til tandlægen og bede om en akutbehandling. Også selv om du endnu ikke er i smerter. Jo hurtigere du reagerer, jo større chance er der for, at din tand kan reddes.

Tandkrone eller tandimplantat?

En tand, der er slået ud, kan reddes, men det skal gå hurtigt, hvis tanden skal kunne sættes på plads igen. Uanset hvor lang tid der går, så er det altid en fordel, at du gemmer tanden, hvis der skal laves et implantat. Mindre knæk på tænderne kan reddes med en krone af plast, så det stort set ikke kan ses, at du har haft et uheld. Men det er vigtigt, at du ringer til din tandlæge og får den rette faglige vejledning. Husk at du ikke må lade din tandlægeskræk styre dig. Selv om du frygter tandlægestolen mere, end du frygter en tandpine eller en knækket fortand. En professionel tandlægeklinik har værktøjer til at håndtere patienter med tandlægeskræk. Ring derfor med det samme, når du står med en knækket tand, og gør dem opmærksom på det, hvis du har tandlægeskræk.