Tre steder hvor vi stadig bruger romertal

De fleste af os forbinder romertal med noget ældgammelt, som man ikke rigtig behøver at forholde sig til mere. De fleste kan kun genkende meget få tal, og ville formentlig ikke vide, hvordan de overhovedet skulle skrive deres egen fødselsdag. Det er virkelig en skam, for det er stadig noget der bliver brugt til dagligt, selvom man måske ikke tænker så meget over det. Det er derfor en rigtig god idé at kunne sine romertal, så man ikke ender i en situation hvor man misforstår noget.

I kunst

I kunstens verden, benyttes der stadig romertal flittigt. Man finder ofte tal i bøger, i stedet for at hvert kapitel har et nummer eller en titel. Det er faktisk også en god måde at øve sig på at genkende tallene, fordi de ofte står på hvert enkelt side oppe i toppen, så man hele tiden ved hvor i bogen man er. Ydermere, så bliver det også brugt i mange akademiske artikler, fordi introduktioner og bilag ofte er nummereret med tallene. Det gør det mindre forvirrende for læseren, da man så ikke blander selve den akademiske artikel og bilag sammen.

Romertal bliver også brugt i teater, hvor hver sektion i en akt inddeles i romertal. Er man derfor teaterinteresseret eller selv glad for at spille skuespil, så har man helt sikkert stiftet bekendtskab med tallene her.

I dagligdags designs

Romertal er faktisk ved at blive rigtig moderne at udsmykke enten sig selv eller sit hjem med. Rigtig mange ure er begyndt at bruge de gamle tal i stedet for de velkendte tal inde i urskiven. Det giver et mere rustikt look, og er faktisk også ofte forbundet med at være en luksusvare. Eksempelvis bruger firmaet Rolex, et mærke kendt for sine meget dyre og eksklusive ure, tit romertal i deres urskive. En lille sjov anekdote med Rolex er dog, at de i stedet for ”4” bruger ”IIII” som ikke er den rigtige måde at skrive ”4” på i romertal – det er nemlig ”IV”. Det er blot fordi det var den første variation af tallene, der valgte at skrive ”4” på den måde.
Hvis man går meget op i boligindretning, så kan man også købe store vægure, der består af romertal. Man skal ikke kigge længe i boligmagasiner eller på sociale medier før man opdager, at det er meget populært at gøre. Det giver ens indretning et mere rustikt look.

Sport

Romertal bliver faktisk også brugt i sport. Til både vinter- og sommerolympiaden bruger det også. Det er faktisk også brugt i Super Bowl, som er den årlige finale i Amerikansk Fodbold. Det er derfor også en god idé for sportsinteresserede at være god til sine romertal, så man aldrig er forvirret over liga, årstal, eller andet.